Thursday, March 29, 2007

Bulgarian businessman

Bulgaarlased ei ole ärimehed vol.1
Kuna pooldame tervislikke eluviise, tekkis meil ükspäev praktikalt koju minnes vajadus turult puu- ja juurvilju osta. Esimese leti juures küsis Anna müüjalt kilekotti, et apelsine valida ja kotti laduma hakata. Naisterahvas ütles vihaselt: “Ei saa”. Suundusime, siis teise leti juurde, kus olime targemad: ei hakanud kotti küsimaga vaid kohe parimaid vilju valima. Anna, kui suurem bulgaaria keele oskaja sai aru, et müüja küsib mitut apelsini ta tahab ja ütles, et nelja ning peagi laoti tema apelsinid kaalule. Samal ajal ei teinud Hanna väljagi kui temalt midagi bulgaaria keeles küsiti ja valis tomateid edasi. Peagi tõstis müüja häält ja Hanna taipas, et midagi on valesti. Nimelt karjuti, et mitu sa võtsid, ega sa midagi kotti ei pistnud. Sellest piisas, et Hanna vihaselt tomatid tagasi virna viskas, lausus ne iskam (loe: ei taha) ja minema jalutas. Selle peale võttis vihane naine Anna apelsinid kaalult ja ütles: “Ja sina ei saa oma apelsine kah”
Siit moraal: Bulgaarias turule minnes naudi “head” teenindust ja ära vaeva enda pead parimate viljade valimisega.

Bulgaarlased ei ole ärimehed vol.2
Järgmisel päeval läbi turu kodu poole jalutades tekkis Hannal banaani isu. Kuna eelmise päeva intsidendi tõttu olime nüüd targemad, kiirustasime mööda müüjast, kelle olime välja vihastanud. Turu taga nurgas küsis Hanna viisakalt müüjalt: “Üks banaan palun.”. Aga loomulikult tuleb arvestada, et siinmaal ei käi asjad nii nagu meil ja seega oli vastuseks, et ühte banaani ei saa osta, ainult kobarakaupa.

...või siiski
Samal õhtul klubisse Jim Beam minnes hakkasime oma riideid garderoobi andma. Olime juba tänu eelmisele korrale kursis, et riidehoid maksab 1lev e. 8kr. Kuna ilmad on meil külmad, mitte nagu Eestimaal, kus peaaegu soe kevad käes, kandsime jope all ka kampsunit, mille me enesest mõistetavalt varrukasse panime. Siis aga selgus, et selle eest peame me makma 2levi ehk topelt – kallis lõbu see paljude riietega käimine siin Bulgaarias.

2 comments:

Tulla said...

Nad ikka oskavad 2ri teha seal, manipuleerivad vast teiega. Peate rohkem kohalike moodi pyydma v2lja n2ha, siis vast ok :)

(H)anna said...

Me üritamegi kohelike moodi välja näha, käitume ka vastavalt. Trügime bussi ja 2km enne peatust läheme läbi rahvamassi ukse juurde ootama, mis sest, et kõik eelpool seisjad ka maha tahavad minna. Mõned asjad on juba selged aga palju tuleb veel õppida ka;)